Nemusíte být vědcem, abyste získali stipendium nebo zaměstnání v největší firmě střední a východní Evropy | EkonTech.cz


Nemusíte být vědcem, abyste získali stipendium nebo zaměstnání v největší firmě střední a východní Evropy

Kariéra / ORLEN Unipetrol / petrochemie
22. 2. 2021 - 7:00

Nejen IT obory udávají směr. Chemický průmysl se přímo dotýká života každého z nás a díky tomu se řadí mezi nejatraktivnější a nejvyhledávanější obory dnešní doby. Že nejste vystudovaný chemik? To vůbec nevadí, chemie totiž není jen království zkumavek a kádinek. Jeden z největších zaměstnavatelů v Česku – rafinérský a petrochemický gigant ORLEN Unipetrol – je toho důkazem. Stále více se zaměřuje na zelenou energii, vodík, fotovoltaiku, zpracování kuchyňských olejů, odpadních plastů i pneumatik. O budoucnosti české (petro)chemie jsme si popovídali s Petrou Manhartovou, vedoucí odboru náboru a vzdělávání skupiny ORLEN Unipetrol.

Chemie je perspektivním oborem, který výrazně mění svoje zajeté koleje. Jak konkrétně se tato změna projevuje ve skupině ORLEN Unipetrol?

Naše rafinérie a výrobní areály postupně měníme na fabriky moderního střihu. Vyvíjíme například alternativní paliva s využitím dřevěné štěpky, zabýváme se vodíkovým řešením pro elektromobily nebo chemickou recyklací plastů. Tento rok navíc otevřeme první veřejné vodíkové čerpací stanice v Česku. Mimo to, chceme být společně s naší mateřskou společností, nadnárodní skupinou ORLEN, do roku 2050 emisně neutrální.Současně také víříme vody cirkulární ekonomiky. Pro někoho je to možná sci-fi, pro jiného atraktivní příležitost vybudovat si slušnou kariéru ve výrobě, výzkumu a vývoji, finančnictví, obchodu nebo celé řadě podpůrných oblastí, mezi které se řadí třeba marketing, logistika, personalistika a mnohé další.

Čím to, že je skupina ORLEN Unipetrol tak významným hráčem na českém trhu?

Jako jediní v České republice zpracováváme ropu a vyrábíme z ní pohonné hmoty, oleje, asfalty a petrochemické produkty – zejména plasty a hnojiva. Kdo někdy navštívil naše areály, ten mi dá jistě za pravdu: ocitnete se v tak trochu jiném, mikro světě. Ten je plný vysokých chladících věží, desítek kilometrů trubek a varovných značek. Zároveň tu ale potkáte spoustu fajn lidí a získáte respekt k práci. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo se značkou Mogul v Pardubicích a Kolíně, neratovická Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. A každý určitě zná i naši síť čerpacích stanic Benzina ORLEN, která je největší v Česku.

Zaměřujeme se na vzdělávání budoucí generace odborníků, která brzy převezme štafetu a ujme se globální transformace chemického průmyslu. S tím je spojená změna uvažování a způsob života celé naší společnosti. Poskytujeme studijní stipendia, šanci má každý.“

Přibližujete chemický průmysl i mladé generaci, která ještě stále studuje?

Naše skupina je jednou z největších firem v Česku a tím pádem velmi významným zaměstnavatelem. Uvědomujeme si naši roli v rámci chemického průmyslu a hledíme i do budoucnosti. Proto značně investujeme do podpory a propagace vzdělávání na všech úrovních. Rozhodně však nejde jen o podporu finanční. Nadace ORLEN Unipetrol, která nám v této oblasti významně pomáhá, každoročně podpoří desítky konkrétních studentů a pedagogů, stejně jako desítky středních a vysokých škol. Poskytuje studentská stipendia a granty pro pedagogy i celé školy. A co je nejdůležitější – přihlásit se o ně může každý se zájmem o chemii nebo přírodovědné a technické obory.

Co můžete mladým lidem nabídnout jakožto lídr petrochemického průmyslu?

Jak jsem již zmínila, pro nadané studenty přírodních věd s důrazem na chemii otevíráme příležitosti právě ve formě studijních stipendií. Nadace chce oslovit co nejširší počet studentů nezávisle na jejich původu či sociálním zázemí, a to se jí daří. Během čtyř let trvaní programu získalo stipendia v celkové hodnotě 6,5 milionů korun 196 studentů středních a vysokých škol v přírodovědných a technických oborech.

V našich výrobních závodech mohou středoškoláci získat i povinnou dvoutýdenní praxi anebo si přes léto přivydělat na brigádě. Běžně pořádáme exkurze a zážitkové dny, abychom studenty seznámili s prostředím výroby, ale vzhledem k současné situaci jsme tyto aktivity museli pozastavit. Zároveň se účastníme různých veletrhů pracovních příležitostí, které organizují vysoké školy a které se letos mohou uskutečnit alespoň online. 

Naše spolupráce se středními a základními školami je nejintenzivnější v severních Čechách, kde sídlí náš největší výrobní závod Chempark. V něm pracuje víc než polovina všech našich zaměstnanců, a i proto jsme uzavřeli partnerství se Střední školou Educhem v Meziboří a litvínovskou Schola Humanitas. Tyto školy podporujeme vedle stipendijního programu pro studenty i v řadě projektů – jedním z těch posledních byla rekonstrukce učeben. Díky naší nadaci ale podporujeme i střední školy odjinud. Za posledních pár let získalo finanční pomoc již 49 středních škol z celého Česka.

Úzce ale spolupracujete i s vysokoškoláky – ve vašem areálu v Záluží u Litvínova sídlí Univerzitní centrum VŠCHT. A letos se s výukou navíc přidá i Fakulta strojní ČVUT.

Jde o unikátní spojení v Česku i v celé Evropě, kdy se veřejná vysoká škola nachází přímo v komerčním výrobním areálu. Studium v Univerzitním centru Litvínov VŠCHT – FS ČVUT – ORLEN Unipetrol poskytuje možnost ověřit si nabyté teoretické znalosti z přednášek rovnou v praxi ve výrobě. Jde o skvělou studijní příležitosti v Ústeckém kraji. Na třech bakalářských a jednom navazujícím programu zde studuje 35 vysokoškoláků, kteří mají možnost zapojit se nejen do stipendijního programu Nadace ORLEN Unipetrol, ale i do dalších aktivit.

Výzkumný pracovník ze mě nebude, chemii jsem naposledy zahlédl(a) na střední škole. Mám i tak šanci uchytit se v tomto oboru? Co mě čeká?

Uplatnění u nás najdou zájemci bez ohledu na praxi a vzdělání. O zaměstnání se může ucházet vysokoškolák stejně jako středoškolák, čerstvý absolvent, nebo člověk hýřící zkušenostmi. Myslíme ale i na ty, kterým se studia nepovedou, nebo jim jednoduše nesedne obor. Zaměstnáváme bezmála 5 000 lidí, kterým se intenzivně věnujeme a díky tomu můžeme uchazečům nabídnout opravdu širokou škálu pozic - od administrativních, přes operátorské, specializované, manažerské i ředitelské; až po pozice ve výrobě a výzkumu. Každý, kdo na sobě chce pracovat, má u nás dveře otevřené.

Našim zaměstnancům poskytujeme i zajímavá školení, provozujeme unikátní tréninkové centrum a klademe velký důraz na výchovu vedoucích zaměstnanců z vlastních řad.

A co dalšího vás čeká, pokud se rozhodnete u nás pracovat? Třeba možnost využít množství nadstandardních benefitů jako jsou tankovací karta Benzina, lékařská péče, slevy u našich partnerů, systém volitelných výhod, 5 týdnů dovolené, odměny za pracovní výročí nebo Multisport karta.

Studenti sní o úžasné kariéře, ale ne vždy mají možnost si ji vybudovat. Jaké možnosti kariérního rozvoje poskytuje ORLEN Unipetrol svým pracovníkům?

Na cestě ke kariérnímu růstu a osobnímu rozvoji neexistují zkratky, svou cestičku si musí každý vyšlapat poctivě sám. My však nabízíme možnosti, a především nespočet nástrojů, které mohou na této cestě našim kolegům pomoct. Nicméně i tato mince má dvě strany. Fenoménem poslední doby je totiž generační obměna, která se netýká pouze rodinných podniků, ale potýkají se s ní i velké korporace. A v tom vidíme potenciální riziko.

V budoucnu by totiž mohlo dojít k situaci, kdy bude nedostatek zaměstnanců s potřebnými odbornými a manažerskými zkušenostmi. Proto jsme se rozhodli hledat řešení, a to se nám povedlo - vybraní talentovaní zaměstnanci u nás dostávají jedinečnou příležitost rozvíjet svůj profesní i osobnostní potenciál pod vedením zkušených profíků.

PETRA MANHARTOVÁ
V HR oblasti se pohybuje přes 10 let, aktuálně působí jako vedoucí odboru náboru a vzdělávání ve skupině ORLEN Unipetrol. Petra vystudovala Andragogiku na Univerzitě Jana Amose Komenského a kromě vzdělávání dospělých se ráda věnuje cestování, surfingu, kultuře a četbě.