Netradiční benefity? V Česku teprve v plenkách! | EkonTech.cz


Netradiční benefity? V Česku teprve v plenkách!

Kariéra / HR / benefity
17. 7. 2020 - 7:00

Sick days, free days, ubytování, firemní školka, 13. plat nebo třeba firemní vozidlo. Výčet benefitů českých firem je nekonečný a většina z nás, která se v současnosti již poohlížela po zaměstnání, jej zná velmi dobře. Pojďme se nyní ale zaměřit na trochu netradiční benefity, které nabízí zahraniční firmy.

Mezi absolutní krále všech zaměstnaneckých benefitů se řadí i dle hodnocení zaměstnanců firma Google. Oblíbenými zaměstnaneckými výhodami této firmy, mimo jedinečné pracovní prostředí, jsou například kroky k ochraně mentálního zdraví zaměstnanců, jako kurzy jógy či masáže přímo na pracovišti. Zajímavé jsou také poskytované služby kadeřnictví či obědy vařené šéfkuchaři. Tyto benefity však již začínají pronikat i do dalších zahraničních firem. Google se ale může pochlubit i další významnou, i když ne až tak tématem populární, zaměstnaneckou výhodou. Firma totiž vyplácí rodině a blízkým zaměstnance po jeho smrti měsíčně 50 % platu po dobu 10 let. Malá útěcha, avšak mnohdy životy měnící zabezpečení. 

O zdravý životní styl svých zaměstnanců se stará již více firem. Jako příklad si můžeme uvést původem britskou firmu Reebok, která svým zaměstnancům poskytuje zdarma fitness hodiny či americký Institute for Integrative Nutrition, který kromě samozřejmé zdravé výživy, nabízí taktéž hodiny cvičení, jógy či masáží. Tak trochu z opačného konce vzala benefity pro své zaměstnance zmrzlinářská firma Ben & Jerry's. Svým zaměstnancům jako výhodu poskytuje až 3 půllitrová balení zmrzliny denně.  

Velmi zajímavá a do nedávna naprosto nepředstavitelná zaměstnanecká výhoda, tzv. fertility benefit, je dnes již samozřejmostí v mnoha zahraničních firmách. Jde o částečné či plné hrazení umělého oplodnění, procesu zamražení vajíček a dalších procesů nápomocných k založení rodiny zaměstnance. Výzkumy uvádí, že v současnosti v USA tento benefit nabízí až 44 % společností. Částečné hrazení nákladů s tímto spojených hradí například firma Nike nebo švýcarské Nestlé. Tyto firmy darují zaměstnancům zhruba 25 tisíc dolarů, což je finanční částka potřebná k jednomu cyklu procesu umělého oplodnění. Zpravidla je však potřeba více pokusů, a proto některé firmy zacházejí dále a hradí veškerou péči s tímto procesem spojenou. Mezi takové firmy se řadí například americká automobilka Tesla, internetová aukční síň eBay či švédská firma Spotify. Firma Spotify navíc hradí všem zaměstnancům 6 měsíců rodičovské dovolené, bez ohledu na pohlaví zaměstnance či způsob, jakým se stal rodičem. Tuto výhodu nabízí už i další společnosti, jako například britská firma Deloitte. Ta hradí 4 měsíce rodičovské dovolené.

Pro ty, kteří mají problém s vyvážením pracovního a osobního života, nabízí řešení americká firma Netflix. Zaměstnavatele této společnosti nezajímá kolik hodin denně pracovníci odpracují či odkud pracují, ale pouze výsledky. Pokud zaměstnanec svou práci splní, nikoho nezajímá, že již několik měsíců nepřišel do práce. Ostatně podobný benefit pronikl už i do Česka. Například brněnská firma Artin zavedla neomezenou dovolenou. Čerpání tohoto benefitu má ale několik podmínek, které zaměstnanec nesmí porušit. Musí pracovat ve firmě alespoň rok, pracovat musí na 100%, tedy jeho práce nesmí být zanedbána, a musí se domluvit s kolegy, aby alespoň někdo byl vždy přítomen v kanceláři. 

Často omílaným benefitem posledních let je vzdělávání. Benefity rozvoje pracovníků jsou velmi žádané a posouvají se jim neustále hranice. Zajímavou možnost vzdělání pracovníků nabízí například společnost Enterprise Rent-A-Car. Firma zavedla training program, který postupně zaškoluje pracovníky a umisťuje je na vyšší pozice - zaměřuje se tak na školení v rámci společnosti. Americká společnost Starbucks se však rozhodla, že své pracovníky bude zaškolovat i mimo svou společnost, a proto přišla s benefitem hrazení stipendia na Arizonské státní univerzitě, a to až po dosažení bakalářského stupně vzdělání. Obdobný benefit ostatně již 5 let funguje i v Česku ve společnosti Amazon. Tato společnost zavedla benefit zvaný Program Career Choice. Zaměstnanci, kteří zde pracují více než rok, mají s tímto programem nárok na podporu vzdělávání až v hodnotě 30 tisíc Kč na rok. Tato podpora se vztahuje na veškeré kurzy, školné či učebnice a je vyplácena po dobu 4 let, tedy celková podpora může činit až 120 tisíc Kč. V České republice tento program v současnosti využívá 450 účastníků a celosvětově ve společnosti Amazon dokonce 19 tisíc. 

Vybrali byste si ze zmíněných benefitů? Je možné, že se časem dočkáte a podobné výhody se objeví i v našich firmách, ostatně některé k nám již pomalu ale jistě pronikají.