Přijďte se pobavit na ostravskou HR party | EkonTech.cz


Přijďte se pobavit na ostravskou HR party

Kariéra / HRko / konference
3. 10. 2019 - 8:13

Jiří Kratochvíl a Petr Juříček vymysleli nový formát HR konference. Nudné přednášky změnili na party a festival. Jejich HRko už třetím rokem mění myšlení personalistů nejen z Moravskoslezského kraje.

Home office není zašívárna

Co vás vedlo k tomu začít organizovat HR konferenci?

Je to vlastně zvláštní, ale ani jeden z nás není personalista – podnikáme v marketingu a obchodu. Zjistili jsme, že firmy už většinou nehledají způsoby, jak prodat produkt, ale hlavně jak „prodat” svoji firemní kulturu svým budoucím i současným zaměstnancům.

Firmy jsou v tomto oboru na různých úrovních. Pro některé je třeba i problém napsat dobrý inzerát pro výběr uchazečů o práci. Existuje naopak mnoho firem, které mají svoji personální strategii na vysoké úrovni. Proto jsme se rozhodli zorganizovat akci, která je propojí. V našem kraji jsou pojmy jako je home office či neomezená dovolená stále téměř neznámé. Přitom je naopak dokázáno, že když necháte zaměstnanci více zodpovědnosti za vypracování úkolu, bude jeho práce efektivnější s lepším výsledkem.  Třeba jen tím, že si sám rozhodne kdy, jak dlouho a kde ho zpracuje.

3 sály, 7 přednášek, 4 workshopy a 1 DJ

Čím je vaše konference jiná než ostatní?

Tak především nepůjde o strohé nezáživné prezentace jednotlivých firem, ale o velmi konkrétní praktické případy řešení personálních problémů. Každá firma má pouze 20 minut na prezentaci. Během této poměrně krátké doby bude prezentovat konkrétní problém ze své praxe od jeho vzniku až po konkrétní řešení. Po skončení prezentace se přednášející přesunou na menší stage. Tam budou mít účastníci možnost se v neformální atmosféře doptat se na detaily.

O jak velkou akci jde?

HRko bude letos probíhat už po třetí. Rok od roku rosteme. Ještě minulý rok se naše konference odehrávala v klubu Fabrik, letos bude v BrickHausu v DOVu. Museli jsme prostory zvětšit pro 300 účastníků, které máme letos přihlášené. Také potřebujeme místo pro letošní novinku konference, kterou je HR festival.

Co znamená festival v souvislosti s HR konferencí?

Jde o veletrh produktů pro personalisty. Firmy, které tyto produkty nabízejí, na něm budou prezentovat například software pro přijímání a výběr zaměstnanců, podrobnou datovou analýzu trhu práce, nebo třeba tak praktickou věc, jakou jsou stravenky pro zaměstnance. Během festivalu proběhnou také 4 workshopy, při kterých se účastníci dozví třeba praktické rady, jak užívat personální software apod. Prostě chceme, aby si účastníci odnesli celý balíček praktických poznatků.

Především je však jiný celý formát konference. Nepůjde o nudné posezení na formální konferenci, ale opravdu o živou party a networking. Máme připravený perfektní catering. V sále s občerstvením bude celý den DJ, který bude hrát house music. Jednotlivé přednášky budou proloženy dostatečně dlouhou pauzou pro navazování kontaktů. Nehledě na to, že i umístění konference do Dolní oblasti Vítkovic přinese úplně jinou atmosféru, než bývá na tradičních konferencích.

Vezměte s sebou svého šéfa

Kdo jsou vaši účinkující a kdo účastníci?

Letos máme opravdu nabitý line up. O své zkušenosti se přijedou podělit takové firmy jako Coca-Cola nebo McDonald’s. I když jde o velké nadnárodní firmy, řešení personálních problémů v jejich podání většinou vůbec nepředpokládá velké finanční výdaje. Mezi přednášejícími jsou však i místní, jako je třeba pobočka belgické rodinné firmy ve Frýdku-Místku firma Vyncke.

Účastníci konference jsou personalisté z celé České republiky. Zveme je převážně přes LinkedIn. Byli bychom moc rádi, kdyby mezi nimi bylo také co nejvíce manažerů. Praxe je taková, že i když personalista přinese návrhy na zlepšení, či řešení nějakého problému, bez vstřícného postoje šéfa, se stejně nic nezmění. Myslíme si, že aby personální práce ve firmě fungovala dobře, je třeba změnit svůj postoj a myšlení. A to bez vedoucích pracovníků prostě nepůjde.