Proč psát závěrečnou práci ve firmě? | EkonTech.cz


Proč psát závěrečnou práci ve firmě?

Kariéra / závěrečná práce
1. 2. 2021 - 14:36

Máte ještě spoustu času na výběr tématu bakalářské nebo diplomové práce? Neříkali jste si to samé i během minulého semestru o zkouškách, které se najednou přiblížily jako mrknutím oka? Čas je jasně definovaný a běží pořád stejně, někdy však může být rychlejší, obzvlášť během plnění studijních povinností.

Vybrat téma je hračka!

Závěrečná práce, ať už bakalářská nebo diplomová, je materiálem, který bude reprezentovat vás samotné, ale i vaši studijní píli. A tato vzpomínka na studentská léta bude volně přístupná veřejnosti. Může si ji tedy přečíst nejen kdokoliv z vašich spolužáků, ale i váš budoucí zaměstnavatel.

Psaní byste se měli věnovat dostatečně dlouhou dobu, proto se rozhodněte pro takové téma, které vás bude bavit. Není totiž nic horšího, než se nutit do psaní několik desítek stran dlouhého elaborátu, který navíc budete muset ještě obhájit před komisí.

Nezapomeňte také, že téma, které si vybere ze seznamu sestaveného vaší fakultou uvidí i ostatní studenti a mohou vám ho “vyfouknout přímo před nosem”. Pokud se rozhodnete jít cestou vlastního návrhu, nepodceňte dobu potřebnou k výběru vedoucího práce i samotnému schválení tématu ze strany školy.

Už to nevypadá tak jednoduše, že?

Hlavně originálně

Co je dalším zabijákem dobrého tématu závěrečné práce? Neoriginalita. No uznejte, četli byste knihu, která se zabývá tím samým jako dalších třicet? Proč se tedy nedíváte stejně i na bakalářku a diplomku?

Můžete argumentovat, že díky populárnímu tématu nebude nouze o zdroje. V tom máte jistě pravdu, můžete se inspirovat výběrem vašich spolužáků, kteří svou práci odevzdali před vámi, avšak v takovém případě si musíte dát dvojnásobný pozor na plagiátorství. Existuje totiž velká šance, že vámi vyslovená myšlenka (převzatá ze zmíněných zdrojů) byla ve velmi podobném nebo dokonce stejném znění vyslovena před několika měsíci či lety. A v takovém případě se nebude nikdo ptát, zda opisujete nebo ne - prostě v kontrolním systému vyskočíte jako podezřelý prvek.

Firma jako spása

Jak se tedy rozhodnout o čem psát? Zkuste zauvažovat o tématu ve spolupráci s konkrétní firmou nebo se rovnou podívejte na jejich kariérní stránky, protože velký počet firem nabízí již navržená témata.

Stále si nejste jistí, zda do toho jít nebo ne? Podívejte se na celou záležitost čistě prakticky - absolventi dlouhodobě bojují s nedostatkem praxe. Při psaní závěrečné práce pro konkrétní firmu budete mít možnost nahlédnout do jejího prostředí, poznat interní procesy a seznámit se s jejími zaměstnanci. Můžete se tedy z pouhého pozorovatele stát stážistou, praktikantem nebo rovnou kolegou - získáte možnost zpracovat téma, které má smysl, rozšíříte si tak své pracovní zkušenosti, ukážete ostatním jak skvělé je mít vás v týmu a možná si i vyděláte nějakou tu korunu. 

A kdo ví, třeba po úspěšném zvládnutí bakalářky nebo diplomky přijde nabídka práce od stejné firmy :)