Rozšířená realita – nový pohled na svět | EkonTech.cz


Rozšířená realita – nový pohled na svět

Technik / rozšířená realita / gartner
24. 4. 2015 - 21:08

S masovým rozšířením chytrých telefonů a překotným technologickým vývojem se otevřely dveře rozšířené realitě, jež ovlivní život každého z nás. Čeká zábavní průmysl či vzdělávací systém revoluce?

Jistě to většina z nás dobře zná. Objednáte si přes internet kalhoty, a když vám přijdou, zjistíte, že vám nesedne střih nebo jsou tak široké, že byste si je mohli kolem pasu obtočit dvakrát. Koupíte si nová světla do obýváku a vidíte, že vaše přítelkyně měla opět pravdu a fakt se tam nehodí. Nebo si vezmete předsevzetí, že se začnete více zajímat o kulturu. Záhy jdete po Praze a bez povšimnutí minete hostinec, kde psával Jaroslav Hašek svého Švejka a připravíte se tak o důvod zajít na pivo. Nic z toho se vám díky tzv. augmented reality (AR) již nikdy nestane.

O co jde?

Augmented reality, česky rozšířená realita, je mezistupněm mezi realitou skutečnou a realitou virtuální. Jde o zobrazení skutečnosti doplněné o rozličné informace, videa či modely různých objektů. „Rozšířená realita má potenciál zvýšit produktivitu práce, zjednodušit procesy, zvýšit dostupnost informací, poskytnout přístup k datům v reálném čase, nabídnout nové cesty, jak nahlížet na problémy, a v neposlední řadě přispět k lepší spolupráci v kolektivu,“ vyjmenovává hlavní přínosy rozšířené reality pro byznys Tuong Huy Nguyen, analytik společnosti Gartner. „Například společnost Mitsubishi poskytla návod v rozšířené realitě pro servis klimatizačních jednotek. Když toto řešení poskytla servisním organizacím, tak se počet dotazů na technickou podporu snížil o více než 30%, což přineslo společnosti obrovské úspory nákladů a rychlou návratnost investice do řešení,“ uvádí Radek Pertl, jednatel společnosti Vectoro s. r. o., jež nabízí službu VectoroBox. Jedná se o světově unikátní webovou online službu, která umožňuje zobrazení a sdílení 3D modelů v rozšířené realitě.

A co může očekávat koncový uživatel? „Zobrazíte si 3D model v reálné velikosti v reálném prostředí ještě dříve, než si ho vytisknete na 3D tiskárně. Zobrazíte si projekt domu přímo v reálném prostředí na místě jeho budoucího umístění. Vyzkoušíte si virtuálně oblečení, brýle nebo lak na nehty. Už se vám nestane, že si koupíte nábytek, který se vám do interiéru nevejde nebo nehodí. Například společnost IKEA zaznamenala celosvětově obrovský zájem jejích zákazníků o AR,“ uvádí Radek Pertl.

Ve hře Pub Defender můžete dlouhé chvíle krátit chytáním žíznivých fotbalistů, kteří se vám snaží vypít pivo.

Jak AR funguje?

Princip je svým způsobem jednoduchý. Potřebujete kameru, která snímá obraz reality a speciální aplikaci, jež detekuje snímaný obraz a zobrazí doplňující informace. V některých případech potřebujete i tzv. marker, jímž je například podtácek na pivo s QR kódem. Příčinou toho, že se rozšířená realita dostává do povědomí veřejnosti až dnes, je především teprve v nedávné době masové rozšíření chytrých telefonů. Pro AR je kvalitní kamera a určení polohy pomocí GPS klíčové, což před érou smartphonů splňoval málokterý mobilní telefon. „Využití AR se ještě více rozšíří a zefektivní ve spojení s chytrými brýlemi,“ dodává Radek Pertl.

Kritika

V případě AR, stejně jako u každé nové technologie, se objevují i kritické hlasy. Jedna z kritik se opírá o tzv. kognitivní přetížení, kdy je uživatel přetížen nebo též zavalen velkou spoustou informací, jež nedokáže v přiměřeném čase přečíst a pochopit. To může způsobit tzv. kognitivní únavu, která může být v jistých situacích nebezpečná. Pokud jde o řidiče, je kognitivní únava srovnatelná s požitím alkoholu. Oboje výrazně snižuje reakční čas řidiče a schopnost řešit neočekávané situace v provozu. S příchodem nových technologií bude taktéž potřeba pružná reakce legislativy.

Vyzkoušejte si některé aplikace!

Ve hře Pub Defender můžete dlouhé chvíle krátit chytáním žíznivých fotbalistů, kteří se vám snaží vypít pivo.

Anatomy 4D vám zprostředkuje poznávání anatomie lidského těla v trojrozměrné podobě.

Pomocí aplikace VectoroBox a markeru si můžete zobrazit například automobil Ford Mustang.