Vzdělávání online. Veřejné kurzy nabízí na síti většina světových univerzit, ty české zatím zaostávají | EkonTech.cz


Vzdělávání online. Veřejné kurzy nabízí na síti většina světových univerzit, ty české zatím zaostávají

Kariéra / vzdělávání / online
10. 6. 2020 - 7:00

Přestože zdaleka všechnu výuku nelze přesunout do online prostředí, české vzdělávací instituce se do zpřístupňování vzdělávacího obsahu veřejnosti online příliš nehrnou. Široce rozšířené v Česku prozatím není ani vysílání přednášek studentům přes internet.

Videozáznam má na internetu, který přitom v oblasti vzdělávání skýtá obrovské možnosti, stále drtivá menšina veřejných přednášek z českých univerzit. Zahraniční univerzity jdou ve své snaze přitom ještě dál a zpřístupňují veřejnosti mnoho dalších materiálů úplně zdarma.

Programátorem z pohodlí domova

I tak se lze prostřednictvím internetu přenést třeba do přednáškových sálů zejména technicky zaměřených univerzit. Pozici průkopníka v online vzdělávání zastává zejména pražské ČVUT, mnoho přednášek však poskytuje na síti také Fakulta informačních technologií Masarykovy univerzity nebo Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy. V poslední době se ke snaze zpřístupnit vědu veřejnosti připojili také státní úřady, mezi nimi také Akademie věd. Nejedná se přitom jen o videa, ale třeba také o zpřístupnění publikací nebo datových sad zdarma. Naopak mnohé české univerzity pojaly online vzdělávání jako příležitost k výdělku a za zpřístupnění online kurzů požadují účastnický poplatek.

Harvard nebo MIT

Univerzity v zahraničí mají v elektronickém vzdělávání oproti českým institucím náskok. Přestože ani ony nezpřístupňují na webu veškerý svůj vzdělávací obsah, i soukromé univerzity pochopily, že síla internetu spočívá také v přitáhnutí pozornosti veřejnosti. Pro mnohé z nich slouží zveřejňování videí a zpřístupňování svých kurzů jako reklama a zvýhodňuje je v boji o talentované studenty. Videokurzy zveřejňuje všech osm prestižních univerzit z „břečťanové ligy“ či slavný Massachusettský technologický institut (MIT), několik tisíc z online výukových cyklů nabízí zdarma například nezisková platforma edX nebo Coursera. Mnoho ze vzdělávacích témat na těchto stránkách zpracovaly také soukromé firmy, po angličtině se zde lze setkat také s kurzy ve španělštině nebo ruštině.

Bakalářem přes internet

Například edX, který byl založen právě díky spolupráci dvou akademických rivalů, Harvardovy univerzity a MIT, nově nabízí přes internet také bakalářské studijní „mikroprogramy“. „Server edX byl založen za účelem zpřístupnit velmi kvalitní vzdělávání pro kohokoli kdekoli a bakalářské mikroprogramy představují další krok k naplnění této mise,” vysvětluje ředitel organizace Anant Agarwal. Tyto formy kurzů však zcela zdarma nejsou.

Doba, kdy vysokoškolské vzdělávání zdarma bude spojeno také s jeho rozšířením na internetovou síť, tak s velkou pravděpodobností za několik let přijde také do Česka. Vždyť rozsáhlé veřejné vzdělávací portály fungují při vysokých školách už i v blízkém Německu. Přestože není pravděpodobné, že internetové kurzy zrodí nové Willy Huntingy, filmového matematického génia se vzděláním z knihoven by mohli následovat například studenti oborů, jejichž uplatnitelnost v dynamicky rozvíjejícím se světě již za dobu vystudování nebude příliš velká.

Foto: edX