Airbnb.com, sdílejte svůj majetek! | EkonTech.cz


Airbnb.com, sdílejte svůj majetek!

Freetime
11. 9. 2013 - 18:45

Už i v Čechách pomalu zapouští kořeny nový fenomén – sdílená ekonomika. Díky ní může kdokoli přes internet pronajmout svou věc. Z dobrého nápadu a velkého zájmu těží zejména americký Airbnb. Přes tento web může nabídnout k dispozici volný byt, nebo dokonce pouze pokoj.

Zaregistrujte si pokoj a vydělávejte

Princip služby je velice jednoduchý. Je založen na principu sdílené ekonomiky – sharing economy. V této oblasti si subjekty navzájem pronajímají různé věci a tak běžní lidé si mohou vydělat nějakou tu korunu. V případě Airbnb stačí mít k dispozici třeba jeden pokoj v bytě či rodinném domku a začít ho nabízet turistům přes webovou stránku.

Nabídnout můžete i něco navíc

Dále už je to jednoduché, vytvoříte si na webu profil, zaregistrujete svoje prostory k pronájmu a ihned nabídnete vše ostatním uživatelům po celém světě. Je jen na Vás jak si svou nabídku vyšperkujete, není k zahození například wi-fi internet, samostatná koupelna, nebo každé ráno vždy naplněná lednička. Sami si pak také určíte, za jakou cenu budete pokoj či byt pronajímat.

Z druhé strany

Na druhé straně obchodu pak stojí turista, který hledá volný pokoj nebo byt k přespání. Je to také velmi jednoduché z obsáhlého katalogu si najde v konkrétním umístění vyhovující nabídku. Například mladý baťůžkář se spokojí se skromným pokojíkem na předměstí, naopak rodinka by raději strávila dovolenou v samostatném bytě blíže centru regionu. Nabídka je opravdu velká. Vše samozřejmě běží on-line s hostem se nemusíte ani setkat, platba vám přijde přes internet, klíče od bytu můžete nechat u sousedů, nebo pod rohožkou.

Centrum Prahy za 2500 za noc

Z nabídky katalogu si například můžete vybrat luxusní byt o výměře 70 metrů čtverečních poblíž Malostranského náměstí za 2500 korun za noc. Jelikož do takového bytu v klidu nastěhujete rozvětvenou rodinu, tak cena vzhledem k lokalitě je přímo fantastická. A to majitel nabízí v ceně další doplňkové služby, dokonce pro vás přijede na letiště.

Česká republika je perspektivní oblastí

Služba Airbnb slaví v zahraničí mimořádný úspěch a pevně zakotvila i u nás. Dokonce firma vyhodnotila naši zemi jako velmi perspektivní trh, Za poslední rok se tu přes ni ubytovalo jedenadvacet tisíc turistů. Tržby společnost nezveřejňuje, ale jen loni jejích služeb využily tři miliony turistů po celém světě. Hlavní příjem tvoří provize za zprostředkování. Časopis Forbes odhadl roční tržby na 150 milionů eur.

Co na to zákony?

Dostává se společnost Airbnb tímto podnikáním u nás do sporu s legislativou? Asi ne. Jediným úskalím je zdaňování příjmů, tedy spíš jejich nezdaňování. Jde o to, že majitel bytu obdrží od společnosti smluvenou odměnu, ta je ale rozhodně příjmem dotyčného a je nutno ji uvést v daňovém přiznání a odvést státu příslušné daně. Tak pokud budete si tímto způsobem přivydělávat, již nesmíte požádat zaměstnavatele o roční zúčtování daní, ale musíte si daňové přiznání podat sami.

Co na to hotely?

Nabídka ubytování v privátu jistým způsobem konkurencí pro ubytovací zařízení je. Ale v loňském roce se u nás ubytovalo 13 a půl miliónu hostů, to znamená, že 21 000 turistů ubytovaných na privátu činí jednu desetinu procenta trhu, tedy zanedbatelná část. Problém by mohla přinést budoucnost a další rozvoj sdílené ekonomiky.