Vídeňské pivo a žebra U Růží | EkonTech.cz


Vídeňské pivo a žebra U Růží

Freetime
31. 8. 2012 - 12:03

Restaurace a pivovar U Tří růží musí navštívit každý, kdo holduje dobrému pivu. A ten, kdo pivo nemá rád, tam musí tuplem.

 

Na počátku května byl u Starého města v Husově ulici otevřen pivovar a restaurace U Tří růží. Zajímavé je, že v domě s domovním znamením Tří stříbrných růží se pivo vařilo již v roce 1405, kdy várečné právo získal sládek Beneš. O otevření této nové hospody bylo slyšet ze všech stran. Na zahájení otevření byl totiž pozván i sám pan prezident.  A tak jsem si tam ke konci školního roku vyšla s rodinou na večeři.

Všední den, sluníčko svítí, avšak dům o třech patrech, v kterém se pivovar a restaurace nachází, zeje prázdnotou. Hned od dveří nás zdraví dva usměvaví číšníci ve žlutých košilích a posazují nás ke stolu. 

Stoly i židle jsou bytelné, z tmavého dřeva, stejně jako podlaha. Na zdech jsou nakreslené veselé postavičky v dobových róbách popíjející pivo. Nutno říci, že s těmito malůvkami, které jsou různé ve všech třech patrech, si opravdu někdo vyhrál. Osvětlení je zařízeno v malých lucernách zavěšených u stropu. Atmosféra typické, ale elegantní hospody.

Jako první dostáváme výklad o historii pivovarnictví v tomto domě a následně poučení o zdejších točených pivech. Pivo se vaří ve várnicích, které můžete vidět už okny z ulice, a v nabídce jsou vždy tři základní piva – světlé, vídeňské a tmavé – a dále dva speciály. Zvolili jsme Klášterní speciál - velmi silné, nasládlé a jakoby kořeněné pivo. Dále jsme ochutnali i tzv.vídeňák a tmavý ležák a opravdu to stojí za to. Takové pivo si jinde v Praze nedáte. Cena 46,-Kč za 0,4l mi přijde vzhledem ke kvalitě přiměřená.

Šéfkuchařem restaurace je Martin Procházka, bývalý souschef z kultovního hotelu Radisson Blu Alcron, kde nedávno získal pan Paulus pro restauraci Alcron michelinskou hvězdu. Martin Procházka, jevící se jako velmi sympatický chlapík, nám společně se svým týmem připravil jakási průřez celým menu, který se U Tří růží připravuje.

Na velkém dřevěném prkně máme jako předkrm tatarák s topinkami, výběr uzenin v podobě pražské šunky, kořeněného boku a klobásy, výběr sýrů doplněný sladkou meruňkovou marmeládou krásně vonící badyánem a kachní rillettes – tučná paštika z kachního masa. Nenašla jsem zde jedinou chybu, snad jen, že pro tři osoby toho bylo trochu moc.

Jako hlavní chod nám na stůl opět přišlo velké dřevěné prkno a několik mističek kolem s přílohami. Dokřupava upečené vepřové koleno, dva kousky vypečené kachny (které možná byly pečené na chmelových šiškách, ale ve výsledku jsem rozdíl oproti normální kachně nezaznamenala), krásně se rozpadající žebra s barbecue omáčkou, nakládaná zelenina plněná zelím. Dále zelný salát, v jídelním lístku psaný jako jemný, ale na slůvko „jemný“ možná až příliš cítit křenem, kulaté bramborové knedlíky (bohužel tuhé), rozmarýnové bramborové placky, křupavá česneková bageta a dva druhy zelí. V červeném jsem sice kousla do badyánu, ale jinak chuťově vynikající. K dispozici je ještě na přelití kachní šťáva a pivní omáčka. Můj favorit jsou asi žebra a bramborové placky. Placky se standardně podávají s konfitovaným kačeřím stehnem a švestkovou omáčkou. To musím vyzkoušet příště. 

Z dezertů jsem ochutnala kompletní škálu – famózní makový závin, tak akorát sladký, šťavnaté švestky a listové těsto, bramborové taštičky s povidly sypané madlemi a přelité máslem a lívanečky vonící po skořici podávané s borůvkovou omáčkou. Bezchybné. Za jídla jsme nechali ve třech lidech necelých 1000,- Kč.

 

Celkový dojem – sem musím znovu, a to co nejdřív. Láká mne nejen lahodné pivo, ale i další jídla uvedená v jídelním lístku. Předkrm i hlavní chod se pohybuje kolem 200,-Kč.

 

Rozhovor se šéfkuchařem:

 

Proč jste se rozhodl odejít z michelinského Alcronu právě do pivovaru?  Musíte být zvyklý na nazdobená a strojená jídla tzv. haute cuisine, není divné najednou servírovat jídla v rustikálním stylu?

Mám rád pivo a pivovar mi dokázal nabídnout dostatek toho zlatavého moku k osobní potřebě. Jídla zdobíme i zde. Velmi nám v tom pomáhá příroda svými mykotickými procesy. Haute cuisine je příznačný název, jelikož kuchyň se nachází v nejvyšším patře. Je tudíž dosti high. :-)

Máte blíže k obyčejným hospodám nebo uhlazenému luxusu?  Pijete raději pivo nebo víno?

Mám rád hospodský uhlazený luxus, vždyť třeba pro někoho obyčejná zelená může příjemně oživit jinak z estetického hlediska nudný hospodský stůl. Hned je to pohled veselejší, barevnější. A piji raději pivo, jestli se tomu dá říkat piji.

Máte nějaký vzor nebo něco čeho chcete ve svém profesním životě dosáhnout?

Každý procházíme životem s jinými názory, s jinými cíly, s jinou myšlenkou, ale všechny nás něco pojí dohromady. A tím spojovadlem je právě alkohol. Pokud se tedy někdo zeptá, čeho chci v životě dosáhnout, odpovím, že chci využít každou, každičkou vteřinu k tomu, abych byl šťastný, jak to jen půjde. A k tomu mi dopomáhej – PIVO.

 

www.u3r.cz, http://www.youtube.com/watch?v=56hhCqW8HB0