Brána do pekla | EkonTech.cz


Brána do pekla

Freetime / brána / peklo
14. 4. 2013 - 13:46

Zapomeňte na různé báje a pověsti, že pod tím a tím hradem je vstup do pekla. Na Zemi je místo, které se tak i jmenuje – Door to hell. A opravdu to tak vypadá.

krater

Najdete ho uprostřed Turkmenistánu, 260 km severně od hlavního města Ašchabad. Tento název vznikl od místních obyvatel, odkazující na oheň, vroucí bahno a oranžové plameny. Popisují kráter o průměru 60-70 metrů a hloubkou 20 metrů. Hořící kráter.

Přestože to vypadá jako práce pána temnot, toto místo vzniklo lidskou silou. V roce 1971 tam přijela expedice sovětských geologů, zkoumající zásoby zemního plynu. Poté, co navrtali kus země, se vše propadlo dolů. Díky podzemním jeskyním bylo místo velmi nestabilní a polklo veškeré vědecké vybavení. Při kolapsu nikdo nepřišel o život, ale z kráteru začal unikat metan. To mělo smrtelné následky pro lidi z nedaleké vesnice. Sověti museli jednat rychle, a tak unikající plyn zapálili. Tím veškerý plyn shoří a nebude přímo ohrožovat životy. Geologové se domnívali, že ložisko vyhoří za pár dní a oheň uhasne. To se ovšem nestalo a dveře do pekla už hoří 42. rokem.

Z místa se stala turistická atrakce a vesnice u kráteru byla opuštěna. Nečekejte ale davy turistů jako u sochy svobody, občas se tam někdo zajede podívat a náležitě to zdokumentuje. Obrázků je spousty, nejzajímavější je pohled na kráter v noci. Smrad síry a obrovský žár ale z fotek nepoznáte. Odvážlivci vydrží stát u kraje i půl minuty, pak je žár zažene zpátky.

Tento kráter má v okolí ještě bratra, dokonce je hlubší. Tlak plynu ale není tak velký, takže druhý kráter nehoří. Dá se ale zpozorovat bublání metanu v bahnité louži na dně kráteru.

Toto místo je asi největším lákadlem pro turisty v celém Turkmenistánu. Je to rozhodně impozantní podívaná, takové místo na Zemi jinde nenajdete.