Dostat tým do NHL? Sranda za stovky milionů dolarů | EkonTech.cz


Dostat tým do NHL? Sranda za stovky milionů dolarů

Freetime / NHL
11. 2. 2016 - 20:18

V posledních několika měsících se začalo hlasitěji mluvit o možnosti rozšíření tradiční kanadsko-americké hokejové soutěže NHL. O svatý grál všech hokejistů, slavný Stanley Cup, by v budoucnu mohlo bojovat místo současných třiceti mužstev rovných 32.

Jenže dostat se do nejslavnější hokejové ligy světa patří rozhodně k těm těžším úkolům. To platí jak pro hokejisty, tak pro byznysmeny. Vedení NHL si je moc dobře vědomé atraktivity své soutěže a uchazečům to dává jasně najevo. Přihlášku v létě podala dvě města – kanadský Québec a nevadské město hříchu Las Vegas. Už samotné podání přihlášky je spojeno s uhrazením poplatku, jehož výši vedení NHL nezveřejnilo (odhady hovoří o milionu dolarů). Uhrazením tohoto poplatku, který je vratný jen z části, dává město najevo, že to se svou kandidaturou myslí vážně.

Vstupné se za dvacet let zvýšilo desetinásobně

Mnohem větší položkou je však tzv. vstupné. To mužstvo uhradí v případě, že je do soutěže přijato. Výše vstupného je astronomických 500 milionů dolarů. Kdyby obě zmíněná města podávala přihlášky zhruba před 25 lety, stálo by je vstupné desetkrát méně. Dokonce i Columbus a Minnesota během posledního rozšíření NHL v roce 2000 zaplatily za vstupné "pouhých" 80 milionů dolarů. Tento markantní rozdíl vysvětluje šéf ligy Bettman tím, že mužstva jsou dnes mnohem cennější než na počátku devadesátých let. Což je pravda jen částečně. Toronto Maple Leafs, nejhodnotnější tým NHL, má sice podle časopisu Forbes hodnotu vyšší než 1,3 miliardy, avšak zdaleka ne všechna mužstva jsou na tom tak dobře, jako tradiční "Javorové listy". Průměrná hodnota klubu NHL se pohybuje okolo 490 milionů dolarů a například Florida Panthers, nejchudší klub současné NHL a působiště české hvězdy Jaromíra Jágra, má odhadovanou výkupní cenu zhruba 250 milionů. Může se tedy stát, že když klub po letech prodáváte, nedostanete zpět ani částku, kterou jste utratili za vstupní poplatek.

Vstupní poplatek není jediným, který je potřeba uhradit. Pokud byste například chtěli založit nový klub na území, kde již hokejovou soutěž hraje jiný tým, musíte ho náležitě odškodnit. To se stalo v roce 1992 v Kalifornii, když nově vzniklý klub Anaheim Mighty Ducks musel zaplatit Los Angeles Kings 25 milionů dolarů. Vzhledem k tomu, jak za více než dvacet let vzrostl vstupní poplatek, lze usuzovat, že i tato částka by dnes byla mnohonásobně vyšší.

Jeden hráč může majitele stát až 10 milionů ročně

Odhady celkových nákladů mluví minimálně o půl druhé miliardě dolarů. Abyste totiž mohli nejslavnější hokejovou ligu hrát, musíte vybudovat také supermoderní arénu a zaplatit hráče, kteří se za váš klub budou bít. Postavit halu v Québecu nebyl problém. Místní obyvatelé jsou totiž po hokeji doslova hladoví a touží po tom, aby se do města NHL opět vrátila (Québec již NHL hrál, v roce 1995 byl však tým kvůli finančním problémům přestěhován do Denveru v Coloradu). Na novou arénu Videotron Centre tak místní daňoví poplatníci rádi přispěli. Stavba jde hladce i v Las Vegas, kde by se hala v blízkosti hlavní třídy The Strip měla otevřít na jaře příštího roku.

Zbývá tedy ještě zaplatit hráče. Když Jakub Voráček v létě podepsal nový kontrakt se svým klubem Philadelphia Flyers, stal se nejlépe placeným Čechem v NHL. Jeho zaměstnavatel mu bude od příští sezóny, kdy mu vyprší stávající kontrakt, vyplácet ročně v průměru 8,25 milionu dolarů.  Ta největší hokejová esa pak ročně vydělají až deset milionů. Minimální částka, kterou klub NHL musí hráčům za rok celkem vyplatit, činí pro ročník 2015/2016 52,8 milionu dolarů. Platový strop je pak pro aktuální sezónu stanoven částkou 71,4 milionu.

Jágr v Las Vegas?

Zatím však není jasné ani to, zda má NHL vůbec chuť rozšířit své řady o další celky. Předseda její Rady guvernérů Jeremy Jacobs se ke kandidaturám obou měst vyjádřil celkem váhavě: „Nevím, zda výbor současných mužstev touží nebo prahne po rozšíření. Jistě, oba zájemci předložili zajímavé návrhy. Oba mají velice dobře připravené haly. Oba jsou dobře organizovaní. Spousta schopností, ale vážně nevím, zda po tom liga tolik touží.“

Obě města by ale nemusela smutnit ani v případě, že NHL jejich návrhy zamítne. Existuje totiž možnost nahradit tým, který již soutěž hraje, ale dostal se do finančních problémů. Naposledy takto kanadský Winnipeg nahradil Atlantu. V současnosti se kvůli finančním problémům mluví především o výše zmiňované Floridě. Je tedy možné, že Jaromíra Jágra bude čekat stěhování třeba do Las Vegas, známého ráje hazardních her.

Nejhodnotnější kluby NHL podle časopisu Forbes za rok 2014 (mil. dolarů)

1.       Toronto Maple Leafs - 1 300

2.       New York Rangers - 1 100

3.       Montreal Canadiens - 1 000

4.       Chicago Blackhawks - 825

5.       Vancouver Canucks - 800

6.       Boston Bruins - 750

7.       Philadelphia Flyers - 625

8.       Los Angeles Kings - 580

9.       Detroit Red Wings - 570

10.   Pittsburgh Penguins - 565