Facebook v boji proti sebevraždám | EkonTech.cz


Facebook v boji proti sebevraždám

Freetime / sebevražda / facebook safety
22. 4. 2015 - 21:00

Podle zprávy WHO vztáhne na svůj život ruku přes 800 tisíc lidí ročně. Přes 16 milionů lidí se o to pak každý rok alespoň pokusí. Podle šéfky WHO Margaret Chanové se tak každých 40 vteřin zabije jeden člověk. Facebook se rozhodl spuštěním služby Facebook Safety proti tomuto jevu bojovat.

Samaritáni

Vzhledem k tomu, že Facebook využívá více než jedna miliarda lidí, je zde prostor pro podchycení sebevražedných sklonů a nabídnutí pomoci dříve, než dojde k tragédii. Facebook není první, kdo se pokusil vydat cestou předcházení sebevražd v prostoru sociálních sítí. Před ním se o to pokusila aplikace Samaritans Radar, která analyzovala slova a slovní spojení v  tweetech. Pokud nalezla výrazy úzkosti, deprese či sebedestruktivní povahy, zaslala vám zprávu, aby vás upozornila, že někdo možná potřebuje vaši pomoc.

Aplikaci vytvořil spolek „Samaritáni“, kteří v USA provozují krizovou linku bezpečí. Rozhodnutí zaregistrovat se do aplikace také znamenalo pro člověka i určitou míru zodpovědnosti. Pokud vám přišlo upozornění, bylo na vás, jak jej vyhodnotíte.

Aplikace nakonec skončila neblaze a byla stažena ze dvou hlavních příčin. Jednak se zvedla vlna nevole u lidí, kteří nesouhlasili s tím, aby bez jejich vědomí bylo jejich soukromí narušováno třetí osobou. Dalším problémem se ukázaly být lidské hyeny, které aplikaci využívaly k tomu, aby lidem v těžkých životních situacích naopak přitížily či sebevraždě dopomohly. 

Zdroj: https://www.facebook.com/fbsafety

Jiná cesta

Facebook se z tohoto poučil a změnil systém, jak bude vůbec služba fungovat. Facebook Safety nebude analyzovat posty uživatelů z pozice třetí osoby. Podobně jako dnes můžete nahlásit příspěvek za urážlivý obsah apod., budete ho moci také reportovat s tím, že se domníváte, že dotyčný potřebuje pomoci. Teprve v tento okamžik se do všeho vloží Facebook. Dotyčnému přijde zpráva, že o něj mají jeho přátelé starost a nabídne mu možnost popovídat si s některým z jeho přátel nebo přímo s odbornou pomocí, která je dostupná 24 hodin denně.