Facebook ve službách podsvětí | EkonTech.cz


Facebook ve službách podsvětí

Freetime
10. 1. 2013 - 12:55

Sociální sítě vtrhly do našich životů živelně a za krátkou dobu se staly neodmyslitelnou součástí naší osobnosti. Prostě, kdo nemá Facebook jakoby nebyl. Jenže, jako všechno v životě, i tento fenomén má odvrácenou stranu. Vědomky i nevědomky odhalujeme více a více svého soukromí, čehož ti „praví“ lidé dokáží využít. Facebook se stal kolegou zločinců…

Každý desátý zloděj surfuje

Nové technologie se nevyhýbají ani kriminálního podsvětí, ba právě naopak. Unikátní průzkum mezi českými vězni přinesl zajímavé zjištění, každý desátý lupič si svou potenciální oběť hledá na Facebooku. A je předpoklad, že se počet zlodějských „surfařů“ ještě zvýší. Výzkum provedl výrobce zabezpečovacích zařízení Jablotron v českých věznicích.

Pozvánky pro zloděje

Je jasné, že se rádi svým přátelům a známým pochlubíme, že jsme si na léto už vybrali a zakoupili vysněnou dovolenou na Maledivách a že už se nemůžeme dočkat jak tam na celý srpen zmizíme. Tak takováto zpráva na Facebooku je přímo nádherná pozvánka pro zkušeného bytaře. Jednoduše zjistí, že jste celý srpen pryč a pak opatrně krouží kolem svého cíle. Další příznaky Vaší dlouhodobé nepřítomnosti, jako přeplněná poštovní schránka, ho utvrdí ve správném vytipování a po návratu z krásné dovolené budete mít sice plno skvělých zážitků, ale také prázdný byt.

Zkusme být opatrnější

Je až neuvěřitelné, co někteří uživatelé dokáží zveřejnit na svých osobních profilech na sociálních sítích. Právě odkaz na plánovanou dovolenou na Maledivách, neježe utvrdí zloděje v přesvědčení, že bude ve svém počínání nerušen, ale také se tak dozví, že majitelé bytu nebo domu rozhodně netrpí nouzí. Úplným extrémem je vyjádřená radost nad novým drahým zařízením do bytu, kterým s ena Facebooku pochlubíme a ještě ho vyfotíme, aby všichni viděli jak se nám do bytečku hodí.

Zabezpečte svoje bydlení

Pachatelé vloupaní se objektů dostávají nejčastěji otevřeným, nebo špatně zabezpečeným oknem. Na druhém místě zloději uvedli cestu přes sklep nebo garáž. Věnujte tak větší pozornost těmto slabým místům Vašeho „hradu“.

Do paneláku jen ve dne

V panelových domech kradou zloději nejčastěji přes den, naopak u rodinných domků preferují noc. Skoro polovina dotázaných dává přednost tomu, když jeho majitelé uvnitř objektu při vloupání spí. Řada lidí stále nechává klíč pod rohožkou nebo v květináči před dveřmi – téměř polovina dotázaných vězňů uvedla, že se s tímto zvykem při vloupání setkala. Češi také často schovávají cennosti na stejných místech, a zloději tak jdou „najisto“.