Google vzniknul díky studentům, teď je podporuje | EkonTech.cz


Google vzniknul díky studentům, teď je podporuje

Freetime / kariéra
26. 6. 2013 - 18:47

Vyzpovídali jsme pro Vás PR manažerku českého Googlu Janku Zichovou. Přiblíží Vám novinky Googlu a také studentské programy, jichž skutečně není málo. Není tak s podivem, že je Google mezi studenty technických a ekonomických oborů tak atraktivním zaměstnavatelem.

Janka Zichova

Plánujete v dohledné době na Googlu nějaké novinky, například na mnohými využívaných google mapách?

Nedávno jsme ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy (DPP) uvedli funkci “Veřejná doprava v Praze” na Mapách Google. Lidé tak mohou vyhledávat podrobné trasy veřejné dopravy v celé Praze, autobusové a tramvajové zastávky včetně stanic metra a lanové dráhy. Zároveň mají možnost zobrazit informace o stanici, prozkoumat jízdní řády a najít si nejlepší spojení. Hledat spojení lze přímo v mapě Prahy v mobilním telefonu na Mapách Google. Doposud k tomu bylo možné využít jen speciální mobilní aplikace, které jsou k dispozici pouze v českém jazyce, což představuje pro zahraniční návštěvníky bariéru.

Jsou ještě nějaké další projekty, které byste studentům ráda představila?

Pro české společnosti jsme spustili službu Fotografie firem. Jedná se o inovaci v oblasti mapových služeb, v rámci které lze nahrát interaktivní 360 stupňové soubory fotografií z interiéru do Map Google. Tuto novinku mohou využít firmy jako další nástroj, díky kterému vyniknou na mapě, ve výsledcích vyhledávání, na Google+ a přiblíží se tak zákazníkům. Uživatelům zase program Fotografie firem nabídne další užitečné informace. Budou si například moci prohlédnout, jak to vypadá v restauraci, kam se chystají na schůzku nebo prozkoumat obchodní centrum před jeho samotnou návštěvou.

Letos také proběhl už třetí ročník Českého YouTube Festu. Jedná se o projekt pořádaný Ochranným svazem autorským (OSA) a serverem Bandzone.cz ve spolupráci s českým Googlem, kdy samotní uživatelé kanálu YouTube hlasovali pro talentované kapely a interprety. Své originální video (včetně hudby i textu) mohl jakýkoliv interpret žijící v České republice nahrát na speciální YouTube kanál youtube.com/ceskyfest. Vítěz, formace IAN, získala možnost vystoupit na známých letních festivalech a představit se tak veřejnosti.

Významně podporujete studenty po celém světe. Mohla byste nám stručně představit Vaše programy?

Google sám vznikl ve studentském prostředí, a proto je samozřejmé, že věříme v potenciál, talent a nápady mladých lidí - studentů. Ti mohou využít možnosti práce při studiu, tzv. internship, který respektuje časovou náročnost studia. Může jít o jakoukoliv funkční oblast, která má v českém Googlu zastoupení: marketing, komunikace, obchod, office management atd.

"Google pro vzdělávání v Česku“

V rámci programu “Google pro vzdělávání v Česku” jsme zahájili již třetí ročník soutěže Google Science Fair 2013 pod názvem “Tvoje šance změnit svět”. Jedná se o největší online vědeckou soutěž, která nabízí žákům a mladým studentům příležitost rozvíjet své schopnosti v oblasti vědy a techniky a zároveň zlepšit své komunikační dovednosti v angličtině a dalších jazycích. Vědecké projekty 15 finalistů byly zaslány do centrály Google v Kalifornii, kde se nyní rozhoduje o vítězích v jednotlivých věkových kategoriích i o “velké ceně” soutěže. Hlavní cenou pro vítěze Google Science Fair je stipendium ve výši 50 tisíc dolarů.

YouTube a Google+

Dalším projektem, který může být pro studenty zajímavý, je speciální vzdělávací kanál na YouTube, který umožňuje přístup k přednáškám z Harvardu, Standfordu, Yale nebo Cambridge. Nezaostává ani Google+, díky nemuž mohou čeští studenti či zájemci přes Vysílaný Hangout zhlédnout přednášky "Digital humanities" pod vedením Josefa Šlerky v rámci Studií nových médií na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy.

Google Online Marketing Challenge

Google Online Marketing Challenge představuje příležitost pro studenty zažít a vytvořit on-line marketingové kampaně pomocí Google AdWords a Google+. Každý student získá na dobu tří týdnů rozpočet ve výši 250 dolarů na provoz a rozvoj on-line reklamní kampaně obchodní nebo neziskové organizace. Výzva je otevřena pro tří až šestičlenné týmy studentů, bez ohledu na předmět studia. Každý student se musí zaregistrovat pod ověřeným vysokoškolským profesorem.

Program pro doktorandy

V roce 2009 jsme také založili program pro doktorandy z USA a Kanady a postupně jsme jej rozšířili na Evropu, Čínu a Austrálii. Cílem je podporovat vynikající postgraduální studenty s výjimečnými výsledky. Mezi oceněnými se pravidelně nacházejí studenti prestižních univerzit. V letošním roce se historicky jedinou oceněnou vysokou školou v České republice stalo ČVUT. Jeho student, Lukáš Neumann, doktorand Fakulty elektrotechnické ČVUT, získal prestižní stipendium „Google Europe Fellowship 2013 in Computer Vision". Byl vybrán zejména na základně vynikajících výsledků v oblasti detekce a rozpoznávání textu ve fotografiích a videích.

Google Summer of Code

Google Summer of Code je dalším celosvětovým programem, který studentům - vývojářům nabízí stipendia při vývoji kódování pro různé open source softwarové projekty. Po dobu tří měsíců pracujeme se skupinami vývojářů, kteří se zabývají open source, bezplatným sotfwarem a technologiemi. Od svého založení v roce 2005 program svedl dohromady téměř 6 000 úspěšných studentských účastníků a více než 3 000 instruktorů z více než 100 zemích po celém světě, to vše pro zálibu v kódování. Cílem je identifikovat a financovat zajímavé projekty v této oblasti pro nadcházející léto.

Google Česká republika byl založen v říjnu 2006, nyní dosáhl třetinového podílu na českém trhu vyhledávání, trojnásobek původního stavu. Google od otevření pobočky uvedl na český trh více než 30 lokalizovaných služeb pro české uživatele.