Hurá na Mars! | EkonTech.cz


Hurá na Mars!

Freetime / Cestování
13. 7. 2014 - 19:55

Lidstvo začíná s kolonizací další planety. Projekt Mars One má za cíl trvale osídlit Mars. Za deset let odlétá první čtveřice. Další velký krok pro lidstvo je za dveřmi.

Zdroj: mars-one.com

Nejedná se o vtip, je to velmi reálné. Vše je naplánováno do posledního kroku a za deset let bude odlétat první posádka. Potřebná technologie je dostupná a nic nebrání tomuto odvážnému kroku do neznáma. Výběrového řízení pro jízdenku na Mars se může zúčastnit kdokoliv. Háček je v tom, že nabízí jen jednosměrné lístky.

Zpátky to nejde. Když si to za měsíc rozmyslíte, máte smůlu, zbytek života strávíte na jiné planetě, desítky milionů kilometrů daleko od všech lidí, co znáte. Komu by se tam chtělo? Dvěma stům tisícům lidí evidentně ano. Tolik se jich zatím přihlásilo na první misi, odhodláni opustit všechno a strávit zbytek života na rudé planetě.

Zkusme si trochu přiblížit, kam chtějí všichni tito nadšenci letět. Mars je proti Zemi skoro poloviční, má třetinovou gravitaci, průměrná teplota -60 °C, tlak je stokrát menší než na Zemi. Atmosféra se skládá hlavně z CO2 a dusíku. Voda je pouze ve formě ledu v zemi. Na procházku to zrovna není, bez skafandru jste do minuty mrtví. A kam oko dohlédne, jen pustina.

A jak to bude probíhat? Projekt je již připraven a naplánován do posledního detailu. Mezitím, co se na Zemi bude vybírat a cvičit posádka čtyř lidí, na Mars vystartuje armáda strojů. První poletí zkušební sondy a komunikační satelit (rok 2018). Ty mají za úkol zjistit proveditelnost mise a zajistit komunikaci se Zemí. V roce 2020 vystartuje Rover, multifunkční vozítko pro budování obydlí a transport zařízení po povrchu. Vyhledá ideální lokaci pro kolonii a připraví místo pro obytné buňky. V červnu 2022 vyrazí na cestu šest modulů. Dva budou obytné, další dva budou podpora života (voda, vzduch, energie), zbytek jako zásobárna. Po příletu na Mars je vyzvedne Rover a dopraví na již přichystané místo. Po smontování a zapojení se rozloží solární panely a jednotky na podporu života začnou vyrábět vzduch. To bychom měli obydlí, vodu, vzduch, energii. Posádka tedy může vystartovat. Z orbitu Země vyrazí (2024) na 210 dní dlouhou cestu k Marsu, odtud již není cesty zpět. Po přistání na Marsu (2025) mají 48 hodin na aklimatizaci a následně je vyzvedne Rover a přepraví je do jejich nového domova. Tam už je připraveno 3000 litrů vody, dýchatelná atmosféra a dostatečná zásoba kyslíku. Po vybalení kufrů se dají do práce, rozbalí další solární panely, propojí zbytek modulů a začnou pěstovat jídlo. Měsíc po přistání dorazí k Marsu další moduly, opět obytné jednotky a podpora života jako příprava pro další posádku. Rover je přiveze a nainstaluje. Tím vznikne dostatečná rezerva pro nouzové případy. Pro čtyři lidi bude zařízení o kapacitě pro 16.

V tento moment má posádka padla a můžou si užívat nový domov. Obytné moduly o celkové ploše 200 m2 poskytnou dost prostoru pro všechny čtyři obyvatele kolonizované planety. Jejich život by měl vypadat podobně jako na Zemi. Mají k dispozici zahrádku s rostlinami, mohou se normálně sprchovat, chodit na procházky po povrchu a hrát spolu Člověče nezlob se. Díky komunikačním satelitům bude možné i volat na Zem, ale s velkým zpožděním. Signál letí na Zem dlouho, záleží i na aktuální pozici obou planet.

A co dál? Druhá čtveřice by podle harmonogramu měla dorazit v červenci 2027. Každé dva roky má letět další posádka o 4 lidech, spolu s ní další moduly a kolonie se bude postupně rozrůstat. Za 15 let bude na Marsu bydlet 12 lidí.

Pořád se nemohu zbavit pocitu, že čtu knihu od Julese Verna. Mluvíme tu o kolonizaci další planety, další koule s lidmi rotující kolem Slunce. Třeba se časem dočkáme i projektu teraformace – přiblížení podmínek k těm zemským. To by v tomto případě znamenalo přeměnu atmosféry a oteplení planety. To se už ale vracíme zpátky k science fiction, teoretický postup sice existuje, ale zatím není lidstvo schopno technologicky realizovat tyto děje. Rozhodně by to bylo na dlouho, přetvořit atmosféru planety nejde jen tak.

Ani nechci vědět, kolik to všechno bude stát. Ale vzhledem k očekávanému výsledku se tato investice rozhodně vyplatí. Pošlu jim darem dvacet dolarů.