Jak nafotit profi fotografie pod vodou? Přečtěte si několik rad | EkonTech.cz


Jak nafotit profi fotografie pod vodou? Přečtěte si několik rad

Freetime / fotografie / voda
19. 5. 2015 - 20:18

Použití vodotěsného fotoaparátu nebo podvodního pouzdra vám dává možnost získat opravdu jedinečný pohled a zaznamenat ho na atraktivních fotkách. Zkuste se tedy ponořit do světa podvodní fotografie, pomohou vám v tom tyto tipy a triky.

Světlo, respektive různě barevné vlnové délky světla, se ve vodě chovají jinak, než nad hladinou. Čím hlouběji klesáte pod hladinu, tím méně k vám proniká světlo s vlnovou délkou nesoucí barvy, voda na ně působí jako filtr. Nejprve se vytrácí červená, následuje oranžová a žlutá. Bez použití blesku pod vodou jsou objekty na fotkách zahaleny zelenavým a modravým světlem. Blesk vám poskytne potřebné světlo pro zachycení barev focených objektů. Navíc, podvodní režim je navržen tak, aby odfiltroval přebytečné modré světlo, takže vaše fotky ukazují více reálnou barvu focených objektů.

Dostaňte se k focenému objektu co nejblíže 

Světlo blesku putuje pod vodou nejen k focenému objektu, ale také se logicky odráží od něj zpět směrem k fotoaparátu, který jej zaznamená. Může to znít divně, ale pod vodou je díky specifickému lomu světla vodou lepší využít možnost se přiblížit, než zoomovat. Jde prostě o to, že když zkrátíte vzdálenost, kterou musí světlo cestovat vodou, omezíte také jeho ztráty.

Využijte makro režim

„Pomůže vám dostat se opticky ještě blíže k drobným objektům. Budete pak moci fotografovat drobné korýše nebo rybky, které pak budou na fotografiích opravdu působit jedinečně. Získáte opět jinou pesrpektivu, než když jsou drobné objekty zachyceny jako součást hejna,“ radí Michael Jurák, fotograf a školitel spol. Nikon.

Zachyťte velikostní měřítka

Občas je pro pozorovatele fotografie pořízené pod vodou těžké určit velikost objektu, který je na ní zobrazený. Proto může být dobré zachytit na ní také jiný objekt, který určí měřítko. Například, pokud fotíte vrak lodi, zachyťte spolu s ním také potápěče, jehož velikost si každý dokáže představit. Tím zvýraníte velké rozměry vraku. 

Pamatujte: na kompozici záleží vždy

V neposlední řadě mějte vždy na mysli, že kompozice je základním stavebním kamenem naprosto každé fotografie, bez ohledu na její typ. Především myslete na pravidlo tří třetin: umísťujte horizont fotografované scény do horní nebo spodní třetiny fotky, namísto středu. Zaplňujte celou plochu fotografie tím, co na ní má být důležité. Hledejte rytmicky se opakující vzory.

Tipy na fotoaparáty:

Nikon COOLPIX AW130

COOLPIX AW130 s 16 miliony pixelů se může potopit do hloubky až 30 m (hloubka ekvivalentní certifikaci Advanced Open Water), je nárazuvzdorný při pádu z výšky až 2 m, prachotěsný a mrazuvzdorný do −10 °C. Přístroj s podporou technologie NFC a vestavěným připojením Wi-Fi umožňuje ihned sdílet pořízené snímky – stačí jen klepnout fotoaparátem do chytrého zařízení. Je vybaven zařízením GPS/GLONASS/QZSS a mapou světa pro uchování zeměpisných souřadnic veškerých akcí.

Nikon COOLPIX S33

Extrémně odolný a snadno použitelný COOLPIX S33 s 13 miliony pixelů odolá všem nástrahám: je nárazuvzdorný při pádu z výšky až 1,5 m, mrazuvzdorný do −10 °C a prachotěsný. Můžete s ním plavat v hloubce až 10 m nebo můžete použít funkci Detekce tváře pod vodou, která rozpozná fotografované tváře, aniž byste se museli sami potápět! Samostatné tlačítko umožňuje pořizovat rodinné videosekvence ve formátu Full HD a objektiv s 3násobným optickým zoomem, který lze s využitím funkce Dynamic Fine Zoom dále rozšířit až na šestinásobný, vás přiblíží každé akci. Samostatná menu pro dospělé uživatele a děti usnadňují ovládání fotoaparátu libovolnému uživateli a motivové programy či volitelná barevná provedení těla přístroje zvyšují zábavu z fotografování ve všech situacích.