Letadlem za pár korun. Pozor ale na rizika | EkonTech.cz


Letadlem za pár korun. Pozor ale na rizika

Freetime / dovolená
6. 6. 2013 - 20:46

V dnešní době nejrůznějších vyhledávačů a stále tvrdší konkurence mezi dopravci není těžké najít velmi levnou letenku do mnoha destinací. Před konečným jásáním, jak jste leteckou společnost doběhli, si však musíte dát pozor na určitá rizika.

Není všechno, jak se zdá…

Stejně jako si člověk dává pozor u neuvěřitelně lákavé nabídky na novou televizi, kterou najde na internetu, tak by měl obzvlášť zvýšit pozornost, pokud jde o nákup levné letenky. Není všechno zlato, co se třpytí. Nepříjemných detailů při nákupu levné letenky sice není mnoho, ale o to větší pozor na tyto „drobnosti“ byste si měli dát.

Sbírat informace o destinaci

Prvním krokem je co největší informovanost o cílové destinaci. Může se stát, že po příletu můžete být velmi nemile překvapeni. Příkladem budiž neuvěřitelná nabídka 6 500 Kč za zpáteční letenku do Thajska. Bohužel byla platná pouze pro období, kdy vás v asijském turistickém ráji přivítaly nekonečné deště, vlhkost a ohromující vedra. Podobný příklad mohou být muslimské destinace v době ramadánu, aneb postního měsíce islámu. V té době se mohou aerolinie přetrhnout v nabídce levných letů do těchto koutů Země.

Pozor na desetinnou čárku

Poměrně často se objeví na pár hodin na internetu lákavé nabídky letenek. Při bližším pohledu ale zkušený cestovatel pozná, že se většinou jedná přesně o desetinu běžné ceny. Nabídka tak vznikla pouhou chybou při zápisu ceny a posunu desetinné čárky. Tuto letenku si samozřejmě koupit můžete, ale i ostřílení lovci levných letů varují: po provalení této chyby je na benevolenci dopravce, zda takto koupenou letenku uzná nebo ji stornuje. Příkladem takové chyby byla nedávno úžasná nabídka letenky do peruánské Limy za 3 000 Kč, normální cena této cesty je běžně 30 000 Kč. Ke cti aerolinky je nutno dodat, že letenky koupené za tuto cenu uznala.

Horší případ takového storna vás může potkat při případném přestupu. Na cizím letišti můžete zjistit, že dopravce následného přípoje vám levnou letenku neuzná, a pokud nedoplatíte zbytek, tak vás prostě na palubu nevezme. A hádejte se s palubním personálem někde na italském nebo španělském letišti. Většina lidí podlehne, cenu doplatí a cestování se jim nakonec prodraží.

Zrušená letenka a přípoje

Dalším nebezpečím zrušené letenky je situace, kdy již máte zakoupené letenky na ostatní části vaší cesty. Při zrušení jednoho článku se celý itinerář zcela rozpadne a můžete přijít o velký balík peněz. Ke zrušení letenek ale aerolinky přistupují spíše výjimečně a to většinou do několika hodin po uveřejnění chybné ceny letenky. Doporučuje se tedy s nákupem opravdu výhodné letenky počkat aspoň den, po kterém už je riziko zrušení minimální.

Pozor na nízkonákladovky

Stále populární létání s tzv. nízkonákladovými (lowcost) společnostmi v sobě skrývá také nejedno překvapení. Obecně platí, že využít nabídku lowcostů se doporučuje spíše zkušenějším cestovatelům, kteří se plně dokáží orientovat v cenících těchto společností.  U nízkonákladových aerolinek platíte vždy pouze za samotný let. Za veškeré služby navíc, a to včetně odbavení zavazadla nebo vystavení palubního lístku na letišti, musíte platit. A často i více než je cena samotného letu.

Vyžaduje se i větší míra samostatnosti cestovatele, neboť letištní servis je omezen na minimum. Další nárůst konečné ceny mohou ovlivnit různé poplatky. Například maďarský Wizzair si jen za platbu kartou účtuje v přepočtu 220 Kč. Hodně draho vás také může vyjít překročená povolená hmotnost příručního zavazadla. Některé společnosti omezily velikost příručního zavazadla na formát malého batůžku.Jak vidíte, nepříjemných situací spojených s cestováním se může naskytnou mnoho. Nenechte si tedy zkazit dovolenou, pečlivě prostudujte všechny podmínky letu a v žádném případě nezapomeňte na pojištění.