Neviditelná výstava: kulturní zážitek a skvělý podnikatelský nápad | EkonTech.cz


Neviditelná výstava: kulturní zážitek a skvělý podnikatelský nápad

Freetime
20. 3. 2013 - 9:49

Představte si, že ztratíte zrak. Z ničeho nic nebo postupně se před vámi začne rozprostírat černo černá tma. Jak bude vypadat váš svět? Opravdu bude jen černý?

plakat

Projekt „neviditelná výstava“ vznikl v Maďarsku a do dnešního dne se již uskutečnil v Polsku, USA a ČR. Je součástí Invisible Exhibition Franchise System a má za cíl ukázat vidomým lidem, jaký je každodenní život bez zraku. Výstava nebo poznávací okruh, jak bych to spíše nazvala, začíná tím, že si odložíte v šatně věci včetně mobilů či jakýchkoliv zařízení, která světélkují, a uvaděčky vám řeknou pár instrukcí kvůli bezpečnosti vás a ostatních. Následně jste uvedeni do prostoru, v němž je absolutní tma. Jestli si myslíte, že vždycky může někde prosvítat světlo nebo uvidíte nějaké obrysy, tak věřte, že tvůrci výstavy si dali právě na tomto pečlivě záležet a během okruhu neuvidíte vůbec nic. Postupně procházíte bytem, ulicí, lesem a chatou a poznáváte či hledáte věci, které jste zvyklí denně používat; hmatem si „prohlížíte“ sochy a nástěnné plastické obrazy. Výstavou vás provází nevidomý, jehož schopnost orientace v prostoru a ladnost pohybu by mu mohly závidět i baletky. My účastníci jsme se pohybovali jako sloni v porcelánu, ale průvodce byl vždy rychlejší a jemně nám zabránil, abychom se vrhli pod kola auta nebo jim vysypali nádobí z kredence. Jak dokázal průvodce naráz „ochránit“ osm lidí je mi záhadou. Velmi otevřeně odpovídal na otázky týkající se slepoty. Prostory mají i autentické zvukové a vjemové kulisy, například v lese jsme chodili po jehličí a přeskakovali potok. Autoři výstavy si na závěr nechali ještě jedno překvapení, ke kterému byly potřeba kovové mince. O překvapení vás neošidím, jen podotknu, že není vhodné si brát na výstavu bílé triko. Výstava má také druhou část, v níž jsou vystaveny věci upravené pro život nevidomého. Člověk si tak může vyzkoušet, jak se ovládá počítač nebo mobil bez zraku, zahrát si stolní hry nebo vyplnit složenku pomocí Braillova písma.

Tento projekt je jedinečný v tom, že si člověk uvědomí vlastní handicap, protože ve světě nevidomých jsme těmi postiženými my vidoucí. Navíc využít postižení k rozjetí businessu je více než obdivuhodné. Pro pomoc handicapovaným se tradičně pořádají benefiční akce nebo sbírky, ale když to druh postižení umožňuje, lidé s podnikatelským duchem mohou využít svůj potenciál k businessu a dobré věci zároveň. Podobný projekt již existuje - kočovná kavárna, v níž obsluhují pouze nevidomí, tzv. Kavárna POTMĚ. Někdy postižení nakopne člověka k věcem, na které by si normálně netroufnul, jako je právě vlastní podnikání.

Neviditelná výstava je skvělým důkazem toho, že ztrátou zraku svět nekončí a člověk může dokonce rozjet i vlastní business založený právě na svém handicapu, který se v tu chvíli stává jednoznačnou konkurenční výhodu. Já jsem si z výstavy odnesla pocit, že bez zraku je život možný a s pomocí rozvíjející se techniky i čím dál tím barevnější.

Adresa výstavy: Novoměstská radniceKarlovo nám. 1/23 – vstup z Vodičkovy ulice120 00 Praha 2

Pro další informace navštivte webové stránky http://neviditelna.cz/ .