Předseda České studentské unie Jan Dvořák již po třetí akademickým mistrem ČR v hodu kladivem | EkonTech.cz


Předseda České studentské unie Jan Dvořák již po třetí akademickým mistrem ČR v hodu kladivem

Freetime / sport / studentská unie
19. 8. 2014 - 18:24

Nejen o sportu s předsedou České studentské unie (ČeSU) a Studentské unie ŠKODA AUTO Vysoké školy (ŠAVŠ) Janem Dvořákem. Honza je jako předseda studentských organizací určitě na správném místě. Je pro mladé lidi vzorem, má jasno ve svých prioritách a vidí souvislosti i tam, kde je mnozí přehlíží.

Honzo, jsi zářným příkladem toho, že studovat kvalitní vysokou školu, mít další mimoškolní aktivity a ještě dělat vrcholově sport není utopie. Jak to všechno zvládáš?

Máš pravdu, zvládá se to těžce. Poslední dobou musel jít sport stranou, to znamená, že na trénink jdu jen když mám opravdu čas. Letos mám za sebou více závodů než tréninků :) Ale paradoxně bych řekl, že mi to prospělo, protože tím, že už to opravdu beru jen jako koníček a dělám to pro radost, tak jsem celkově uvolněnější na závodech a více si to užívám. Dříve jsem se furt snažil něco dokázat, hodit nějaký limit a podobně a strašně mě to svazovalo. Teď to beru jako vyčištění hlavy.

Jak dlouho už se hodu kladivem věnuješ a co ti to dává do běžného života?

S atletikou jsem začínal zhruba ve 12 letech na Kladně, ale na začátku jsem ani nepomyslel, že bych někdy měl takové úspěchy, vždy jsem byl v pozadí. V roce 2005 jsem přišel do Mladé Boleslavi a získal jsem svoji první medaili na mistrovství republiky, tehdy bronzovou.

Do života mi to přineslo hodně, zejména jsem si uvědomil, že když chci něčeho dosáhnout, tak to nejde hned, ale chvíli to trvá. Ukázalo mi to cestu, že je potřeba si stát za svým cílem i přes případné neúspěchy a nenechat se odradit. Kladivo a sport vůbec mě naučil jisté psychické ale i fyzické odolnosti, což jsou důležité vlastnosti i v normálním světě.

Zmínil jsi bronzovou medaili, nyní akademický mistr, máš ještě nějaká další umístění?

Ano, doma mi visí celkem 3 zlaté medaile z MČR  v různých věkových kategoriích (jedna do 19 let a dvě do 22 let), nyní jsem se dostal na stejný počet i v akademických titulech. A velice cenná je pro mě bronzová medaile z dospělého mistrovství republiky, kterou jsem získal v roce 2011, kdy se mi povedlo kvalifikovat na mistrovství Evropy do 22 let.

Mistrovství Evropy? Jak sis stál tam?

Nebylo to představení podle mých představ, moc se mi nedařilo a nedokázal jsem prodat to, na co jsem měl natrénováno. Celou sezonu jsem bojoval s kvalifikačním limitem a to mě dost unavilo. Při samotném závodě jsem byl hodně nervózní, i když mi o nic nešlo. Podmínky, které jsou pro trénink v Čechách a jinde v Evropě jsou nesrovnatelné. Právě po tomto roce jsem přehodnotil své priority a uvědomil si, že bych se měl spíše věnovat studiu a práci, protože atletikou se u nás uživí jen pár nejlepších jedinců. Tak jsem se přihlásil na Erasmus do Norska :)

Proč se tomu vlastně říká hod kladivem?

Je to z minulosti, kdy toto naše kladivo byla dřevěná palice, postupem času se z dřevěné palice stalo kladivo, jak ho známe dnes. Skládá se ze třech částí, samotná koule, struna (drát) a ručka, za kterou se kladivo drží. Mužská váha je 7,26kg a ženská 4kg

…a teď závěrečná, spíš ze srandy – kolik zvedneš na bench? :-)

Na benč mám 150kg, ale benč není pro kladiváře důležitý a vůbec jsme ho v tréninku nechodili. Na kladivo jsou důležité zejména nohy, záda, síla paží a ramen. Takže pro mě byly důležité jiné ukazatele, pro zajímavost: Dřep 200kg, přemístění 150kg, mrtvý tah 250kg a k tomu 60m sprint za 7,8s. Všichni si ze mě dělali srandu, když jsem nastoupil na dráhu, nemohl jsem se poskládat do startovních bloků a neuměl z nich vystartovat :D …ale kladivář musí být i rychlý.