Robůtek Jibo: malý, ale šikovný | EkonTech.cz


Robůtek Jibo: malý, ale šikovný

Freetime
26. 1. 2015 - 19:39

Malý robůtek, víceméně jen kulatá obrazovka s kamerou, si získává ve světě nesmírnou popularitu. Fanoušci už na jeho vývoj vybrali přes dvacet milionů korun. Čím vlastně velmi jednoduchý robot zaujal. V čem je originální? A hlavně má vůbec nějakou budoucnost?

Z jiného směru

Čím je robůtek Jibo tak výjimečný? Přichází totiž s úplně novým pohledem na domácí roboty. Ti by měli podle prvotních myšlenek hlavně zastat co nejvíce těžkých a otravných prací v domácnosti. Jenže to se za poslední desetiletí rozvoje robotiky nějak nedaří. Nebo znáte humanoida, který vám vynese koš nebo pověsí prádlo? V prvním případě by asi neměl šanci sejít schody a v druhém zapnout na šňůru kolíček.

Jibo na to jde jinak. Rozhodně nebude mít nádobí nebo vařit svíčkovou. Ani nemá jak. Nemá žádné mechanické končetiny. Svou práci by měl odvést v oblasti emoční. Jibo vás totiž bezpečně rozpozná podle hlasu a zhodnotí i aktuální náladu a podle toho na vás bude reagovat.

Tisíc a jedna maličkost

Robůtek Jibo se sice prakticky nehne z místa, ale díky svému šikovně řešenému - krku - se dokáže otáčet a sledovat osobu, která právě mluví. Jibo také může zhodnotit situaci a v případě společenské události sám pořizovat fotografie. Dokáže pro vás vyhledat další maličkosti a běžné potřebnosti. Pozná vás podle tváře a hlasu, bude bavit děti, například Vás zbaví povinnosti čtení pohádek dětem před spaním. Jibo by měl umět přečíst vaše emaily a přehrát zprávu z hlasové schránky. V budoucnu prý můžeme očekávat i bezdrátové propojení s ostatními spotřebiči v domácnosti.

Technika s lidskou tváří

Společnost, jež robůtka vyrábí, razí základní heslo: „Kdy se k vám technika chovala jako k člověku?“ Podle politiky společnosti se snaží využít dostupné technologie k tomu, aby se člověk dostal blíže k lidem, na kterých mu záleží.

Jibo je zatím ve stádiu projektu založeném na crowdfundingové kampani na Indiegogo. Zdá se, že myšlenka je opravdu originální a úspěšná. Na svém kontě pro vývoj výrobku má již přes milion dolarů. Mimochodem, kdybyste po něm zatoužili, v předprodeji na internetu za něj zaplatíte 600 dolarů. A kdy se ho dočkáte? Podle plánů výrobců by to mohlo být už v roce 2015.

Kulatý tablet

Základní myšlenka robůtka není zas tak převratná. Dá se tvrdit, že Jibo je vlastně kulatý tablet postavený na speciálním stojanu. Právě stojánek vždy zajistí, že se robůtek natočí směrem k vám. Pomáhají mu v tom dvě kamery a směrové mikrofony.

Problémem robota je jeho hmotnost, v tuto chvíli výrobce uvádí údaj skoro tři kilogramy, a to není málo. Zvláště, když bude potřeba robota neustále přemísťovat z kuchyně do obývacího pokoje, nebo k dětem do jejich pokojíčku. Jibo přišel se zajímavou myšlenkou a snad proto vybral tolik peněz, ale podle všeho to nakonec bude jen velká a neobvyklá hračka pro celou rodinu. Pokud se nebude učit pořád nové a nové věci, brzy se okouká a zevšední a nakonec to bude jen další „krám“, na který padá prach.