V zahraničí kartou nebo hotově? | EkonTech.cz


V zahraničí kartou nebo hotově?

Freetime
3. 7. 2013 - 19:04

Chystáte se na cestu za hranice České republiky? Pak určitě řešíte problém, co vše vzít do peněženky. Bude stačit dobrá platební karta nebo je jistější naplnit portmonku eury nebo dolary? Víte, kdy je vhodnější platit kartou a kdy je lepší vytáhnout hotovost? Zkuste následující typy, třeba vám trochu pomohou na vaší cestě.

Trocha hotovosti nezbytností

Před odjezdem si určitě pořiďte část hotovosti v měně cílové destinace. Může se stát cokoli, třeba se dostanete do oblasti, kde nebude široko daleko žádný bankomat, a kde vám navíc nebude nikdo rozumnět Zkuste si pak banku či automat na peníze najít. Pokud se v České republice nedají sehnat potřebné bankovky země, do které míříte, nakupte něco mále eur nebo dolarů. Tyto měny by neměly selhat nikde na světě.

Multiměnová karta

Zajímavou možností, jak si zajistit bezproblémový přísun hotovosti v cizině, je zařídit si doma konto v cizí měně. Jednodušeji si vyberete potřebnou menší hotovost a další peníze lze vybrat na místě pomocí multiměnové karty. Taková karta sama pozná, zda je nejvýhodnější čerpat peníze z korunového, nebo eurového účtu. Výhodou je, že banka nebude vybrané peníze přepočítávat na koruny a vyhnete se tedy problémům se směnným kurzem. Zájem o tyto účty v Česku roste a založení cizoměnového konta je velmi jednoduché a rychlé.

Nezapomeňte na internetové bankovnictví

I v cizině samozřejmě můžete ovládat svůj účet přes internet a tím v případě potřeby přesunout peníze z českého konta na konto v cizí měně. Dále se internetové bankovnictví dá využít k velmi rychlé blokaci karty v případě ztráty nebo odcizení. Zjistěte si před odjezdem, zda vaše banka tuto operaci přes internetbanking umožňuje, a za jakých podmínek.

Jak v zahraničí na bankomaty

Pokud míříte do exotičtější destinace, zjistěte si, jak jsou na daném místě bankomaty dostupné. Určitě nezaškodí se naučit dvě tři věty v místním jazyce, které vám pomohou se na bankomat doptat. Musíte si také uvědomit, že slovo „bankomat“ není úplně celosvětové, například v Americe či na Dálném východě se používá zkratka ATM. Tato tři písmena by měla stačit, aby vás domorodci nasměrovali k nejbližšímu bankomatu. Pozor však na poplatky za výběr! Pečlivě se informujte ve své bance, kolik za jednotlivé výběry zaplatíte.

Kde raději hotovost?

Platba v hotovosti je nejjednodušším způsobem placení. Pokud nakupujete u stánků na trhu, menší občerstvení, či si jen potřebujete odskočit na placenou toaletu, potřebujete mít hotovost. Nemusíte řešit, jestli jsou v obchodě platební terminály a jestli vaši kartu obchodníci přijímají. Existují výjimky, například na Islandu je běžné platit platební kartou i zmrzlinu. Není vhodné mít u sebe velký obnos peněz. Pokud ho přesto máte, rozdělte si jej na menší části a uložte je na různých místech.