Jaké jsou novinky ve světě Formula Student? | EkonTech.cz


Jaké jsou novinky ve světě Formula Student?

Freetime / Formula Student / FS CZECH
14. 5. 2016 - 10:54

V srpnu nás opět čeká závod na „ostří nože“. Již počtvrté v řadě odstartují v Česku formule, které zkonstruovali studenti vysokých škol. Jak se týmy chystají na domácí i zahraniční závody?

Nová formule TU Brno Racing - DRAGON 6, Autorka fotografie: Klára Sobieská

Formula Student je soutěž mezinárodního měřítka, do níž je zapojeno přes 500 univerzitních týmů z celého světa. Pět z nich pochází z České republiky. Kdo náš časopis nečte pravidelně, nalezne na konci článku další informace, ale většina z vás už jistě ví, o co jde. Sezóna závodů se blíží a týmy se postupně připravují a odhalují, s čím vyrazí do boje.

Nová formule z dílny TU Brno Racing

Studentský tým TU Brno Racing, kterému vládnou studenti VUT v Brně, nedávno představil novou formuli Dragon 6. Jedná se o dosud nejlehčí model z jejich dílny. „Hlavním cílem pro letošní sezónu byla redukce a centralizace hmotnosti vozu a také snížení těžiště. Razantními změnami prošly i všechny technické sekce. Nové uspořádání sacího a výfukového systému vedlo k vývoji speciálního turbodmychadla, a to za podpory firmy Honeywell,“ popsal vlastnosti monopostu konstruktér Gabriel Stariak. Snížení hmotnosti vozu bylo možné díky použití nových slitin. „Použití vysoko-pevnostních slitin hliníku, titanu, karbonových a hybridních tkanin umožňuje výraznou redukci hmotnosti při zachování spolehlivosti součástí. Kde konvenční metody obrábění nestačí, přichází na řadu rapid prototyping, neboli 3D tisk z kovových a plastových materiálů. Pomocí této technologie jsme s předstihem vyrobili náhrady součástí, které jsme usadili na rám ještě dříve, než jsme obdrželi finální obrobené díly,“ vysvětlil vedoucí týmu TU Brno Racing Tomáš Kolečář. Redukce váhy vede k tomu, že tento drak dokáže zrychlit z nuly na sto za méně než 3,6 sekundy. Dragon 6 teď zamíří na závody do Německa. V Itálii bude obhajovat celkově druhé místo z loňského roku a v srpnu se na něj budeme moci těšit v Mostě, kde se pojede Formula Student Czech.

Konkurence nezůstává pozadu

Ostatní týmy rozhodně nezahálejí. Například eForce Prague Formula, která soutěží s elektromotorem, pracuje na optimalizaci a zvýšení spolehlivosti inovací a systémů předchozího monopostu a změnou projde i akupack, jehož vyšší kapacita umožní plně využít výkon všech čtyř motorů. CTU CarTech zveřejnil fotku laserově slinutého závěsného držáku vyrobeného z titanu. Formula Student VŠB-TU Ostrava v březnu odhalila nový model Vector 2, který je velmi odlišný oproti předchozí verzi. I když byl použit stejný motor, převodovku upravili na pět převodových stupňů a řazení použili elektronické. Do českého závodu je přihlášený i tým CULS Prague Formula Racing z ČZU v Praze, jejichž závodní vůz se také rok od roku mění a zdokonaluje. Ne každý má ale už na svém autě vše doladěné do posledního detailu, proto si na odtajnění některých studentských formulí ještě musíme počkat.

Závody Formula Student v ČR

Stejně jako loni se Formula Student Czech uskuteční na Polygonu v Mostě. V České republice se bude startovat již počtvrté. Vítěz získá 1100 euro. Závod se uskuteční 3. – 6. srpna a bude se na co těšit! Generálním partnerem závodu bude i letos ŠKODA AUTO, která se postará nejenom o program závodníků, ale také o doprovodný program pro návštěvníky. Vstup je zdarma. Takže… doporučujeme se první pátek/sobotu v srpnu zvednout z koupaliště a vyrazit na tuhle skvělou akci podpořit české týmy!

Chcete nasát atmosféru? Podívejte se na video z loňského závodu Formula Student Czech.

Co je Formula Student?

Formula Student je studentská soutěž mezinárodních rozměrů v konstrukci vozů formule. Vznikla v roce 1981 v USA. Postupně se dostala do Evropy a v České republice se pojede již čtvrtý závod v řadě. Nejedná se pouze o náčrty na rýsovacích prknech, formule se reálně vyrobí a dokonce se s ní závodí. Soutěž provází celá řada tzv. statických disciplín, v rámci kterých profesionálové z oboru hodnotí parametry vozu, design, postup při vývoji, cenu, fiktivní velkovýrobu i práci celého týmu (komunikace s médii, marketing apod.).